Tłuszcze – masło, margaryna i inne, są głównym dostawcą energii wyrażanej w kaloriach. Czy zastanawiało Cię, które z nich są najzdrowsze i najlepsze w określonym wieku człowieka?
1g tłuszczu to 9 kcal, ale to nie oznacza, że tłuszcze są takie złe, gdyż to właśnie w nich rozpuszczają się ważne witaminy, takie jak A, D, E, K.
Na rynku dostępne są trzy rodzaje tłuszczów przeznaczonych do smarowania pieczywa: masło, margaryna i coraz bardziej popularne miksy, czyli połączenie masła i margaryny.
Składniki odżywcze
Spór o wartości odżywcze masła i margaryny toczy się od wielu lat.
Oto przybliżone wartości odpowiednie dla 100g.
Wartości odżywcze: |
Masło |
Margaryna |
Energia (kcal) |
659 |
710 |
Białko (g) |
1,1 |
0,3 |
Tłuszcze (g) |
73,5 |
80 |
Węglowodany (g) |
1,1 |
0,4 |
Wit. A (μg) |
724 |
900 |
Wit. D (μg) |
0,7 |
7,5 |
Wit. E (mg) |
2,3 |
14 |
Kwasy tłuszczowe:- nasycone (g)
– jednonienasycone (g) – wielonienasycone (g) |
50,3
18,3 1,2 |
23,5
36,5 17,3 |
Cholesterol (mg) |
220 |
1 |
Wpływ na zdrowie
Pamiętajmy, że o właściwościach zdrowotnych masła i margaryny decyduje skład tłuszczu.Masło jest jadalnym tłuszczem zwierzęcym otrzymywanym z mleka, natomiast produkcja margaryny opiera się na bazie złożonej z olejów roślinnych.
Powyższa tabelka wyraźnie pokazuje, iż margaryna dostarcza organizmowi większą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odgrywają ważną rolę w normalnym funkcjonowaniu organizmu, m.in. obniżają poziom cholesterolu we krwi, a jak dobrze wiemy, związek ten wpływa na powstawanie miażdżycy naczyń i tworzenie się kamieni nerkowych oraz sprzyja chorobie wieńcowej.
Jeżeli przejrzymy się uważniej wartościom odżywczym, zauważymy, że kaloryczność obu produktów jest zbliżona do siebie, a margaryna zawiera więcej witamin.
Właściwy wybór
Masło powinno znaleźć się w diecie dzieci do lat 7, ze względu na witaminy pochodzenia naturalnego oraz brak izomerów kwasów tłuszczowych. Kobiety w ciąży oraz karmiące matki także powinny w jadłospisie uwzględnić masło.
Z kolei margaryna jest odpowiednia dla osób dorosłych, ze względu na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych.