Papryka pochodzi z Ameryki Południowej i Centralnej. Pierwotnie  papryka rosła w Boliwii i Brazylii, a była uprawiana już 2500 lat p.n.e. w Peru. W Europie znana jest od XVI wieku, dla Hiszpanów i Portugalczyków pozyskanie papryki zrewolucjonizowało rynek – odkryli bowiem opłacalną w handlu odmianę ostrzejszego pieprzu indiańskiego.

Wartości odżywcze i energetyczne

Papryka zawiera potężną dawkę witamy C, kilkakrotnie większą, niż słynna cytryna. Papryka jest także źródłem cennego beta-karotenu, witamin E, K, i B, soli mineralnych – wapnia, potasu, magnezu, fosforu, a także rutyny.

Wartość energetyczna w 100 g papryki:

  • Papryka zielona – 15 kcal
  • Papryka czerwona – 32 kcal

Uwaga!

Jedna łyżka suszonej papryki równa jest 3 łyżkom pokrojonej świeżej papryki.

 

Odmiany papryki

Podział wyróżnia odmiany słodkie i ostre. Na sklepowych półkach z powodzeniem odnajdziemy sproszkowaną słodką lub ostrą paprykę ze słynnym chili na czele.

Podstawowymi odmianami papryki słodkiej są:

  • Banana
  • Bell
  • Cherry
  • Cubanelle
  • Pepperoncini
  • Tomato

Podstawowymi odmianami papryki ostrej są:

  • Anaheim
  • Cascabel
  • Cayenne
  • Chilaca
  • Chiltepin
  • Datil
  • De Arbol
  • Fresno
  • Habanero
  • Mirasol
  • Rocoto
  • Santa Fe Grande
  • Scotch Bonnet
  • Serrano
  • Tabasco

Papryka w kuchni

W polskiej kuchni zazwyczaj króluje słodka, łagodna papryka czerwona, zielona, żółta lub pomarańczowa.

Co można przyrządzić z papryki?

Oto kilka propozycji:

  • Leczo
  • Papryka zapiekana faszerowana ryżem i mięsem
  • Pizza z papryką
  • Sałatki
  • Tarta z grillowaną papryką
  • Makarony z dodatkami w tym z papryką
  • Pasta
  • Gulasz z pieczoną papryką

Wszystko zależy od gustu i pomysłowości. Smacznego!

0Shares