Utrata wagi bez uczucia głodu

Wybierz zdrową dietę bogatą w błonnik

Wiosna to najlepszy czas, żeby odzyskać dawną figurę i pożegnać się ze zbędnymi kilogrami. Twoje ciało budzi się z zimowego snu, a wewnętrzne organy zaczynają pracować znacznie szybciej. Bardzo często zdarza się, że ludzie są niecierpliwi i oczekują natychmiastowych efektów. Zwolnij, to ważne, by odchudzać się krok po kroku i w zdrowy sposób – dzięki zbilansowanej diecie i regularnym ćwiczeniom.

Nie zapomnij o trzech podstawowych elementach odchudzania: zbilansowana dieta bogata w błonnik, regularna aktywność fizyczna i pozytywne myślenie.

Dieta bogata w błonnik

Jestem pewna, że doskonale znasz podstawowe zasady zdrowego odżywiania, jednak podsumujmy je:

  1. Zjadaj od 3 do 5 posiłków dziennie, codziennie o tych samych porach, dzięki czemu nie będziesz czuł głodu. Jeśli nie możesz obyć się bez przekąsek, wybieraj ich zdrowe wersje, czyli owoce, warzywa czy orzechy. Wszystkie one zawierają duże ilości błonnika i są bardzo zdrowe. Wyklucz poranne i popołudniowe przekąski do momentu, w którym osiągniesz upragnioną wagę.
  2. Nigdy nie jedz do momentu osiągnięcia pełności. Jeśli będziesz jadł powoli, Twój mózg sam rozpozna, kiedy jesteś najedzony.
  3. Przyrządzaj zbilansowane posiłki. Pół talerza powinny zajmować warzywa, pozostałe miejsce – pełnowartościowe węglowodany (ryż, kasza gryczana, orkisz, kasza jaglana). W ten sposób zadbasz o odpowiednią ilość spożywanego błonnika.
  4. Nie zapomnij o białku, na przykład mięsie, rybach, jajkach czy roślinach strączkowych.

Dlaczego błonnik jest tak ważny dla Twojego zdrowia?

Dieta bogata w błonnik ma niezwykle korzystny wpływ na zdrowie. Twoje trawienie i ruchy jelit zmienią się na lepsze. Wysokie spożycie błonnika zmniejsza ryzyko zaparć, hemoroidów i chroni przed schorzeniami jelita grubego.

Stężenie cukru we krwi ma związek z przybieraniem na wadze. Jeśli utrzymasz poziom cukru na niskim i stałym poziomie, Twój organizm nie będzie gromadzić dodatkowego tłuszczu. Dieta bogata w błonnik pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Dzięki temu ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 jest dużo niższe. Błonnik obniża poziom cukru także u osób, które już cierpią na tę chorobę.

Spożywanie zdrowych i bogatych w błonnik potraw zmniejsza poziom „złego” cholesterolu. Należy jeść dużo roślin strączkowych, produktów owsianych, warzyw i owoców. Błonnik wpływa także na dobry stan serca i obniża ciśnienie krwi.

Zdaniem lekarzy dieta bogata w błonnik to doskonała ochrona przed rakiem jelita grubego i innymi chorobami atakującymi ten narząd. Pełni ona także funkcję tarczy przed szkodliwymim mikroorganizmami.

Gdzie możesz znaleźć błonnik?

Naturalny błonnik można znaleźć w warzywach, owocach, produktach pełnoziarnistych i roślinach strączkowych. Użyj wyobraźni podczas gotowania i przygotuj swoje ulubione danie przy użyciu wszystkich dostępnych warzyw, np. marchwi, kalafiora, brokułów, groszku, fasoli… Pamiętaj o ulubionych przyprawach! Spróbuj przyrządzić pyszną zupę warzywną. To doskonałe danie podczas zimowych miesięcy. Jeśli wolisz świeże warzywa, wybierz kolorowe sałatki, do których możesz dodać tuńczyka, kurczaka lub owoce morza.

Dieta bogata w błonnik a odchudzanie

 

Jeśli masz nadwagę i chcesz pożegnać się z kilkoma kilogramami, zacznij jeść produkty bogate w błonnik. To najlepszy sposób, aby osiągnąć i utrzymać wymarzony cel.

Posiłki zawierające duże ilości błonnika wydają się większe, dzięki czemu oszukasz swój mózg. Poza tym błonnik ukryty w produktach spożywczych sprawia, że należy je dłużej i dokładniej przeżuwać, co sprawi, że Twój organizm będzie miał więcej czasu, aby zorientować się, że nie jest już głodny.

Czy wiesz, że przeżuwanie kawałka warzywa stymuluje Twój mózg i zmysły? Ten proces uspokaja Cię i sprawia, że jesteś szczęśliwy. Żucie zwiększa także produkcję śliny i soków żołądkowych, co wpływa na poprawę trawienia.

Błonnik kontroluje uczucie głodu

Dzięki niemu zjesz znacznie mniej w ciągu jednego posiłku. Błonnik będzie kontrolował uczucie głodu, ponieważ dzięki niemu będziesz się czuł najedzony znacznie dłużej. Potrawy bogate w błonnik zawierają mniej kalorii przy takiej samej wielkości dania, zapewniają także dużo lepsze samopoczucie po zjedzeniu posiłku.

Zacznij dzień od śniadania bogatego w błonnik

Najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia to śniadanie składające się z owoców i orzechów. Zawierają one dużą ilość błonnika, który wpłynie na równomierne i zrównoważone trawienie. Podczas zakupów pamiętaj o sprawdzeniu ilości błonnika w kupowanych produktach. Pełnoziarniste płatki mają go na przykład znacznie więcej niż białe, pszenne pieczywo.

Wprowadź większą ilość błonnika do swojej diety

Oto kilka porad, które wskażą Ci, jak zwiększyć ilość spożywanego błonnika:

  1. Zacznij od śniadania bogatego w błonnik. Wybierz ulubione płatki, dodaj do nich świeże owoce i orzechy. Owoce i orzechy to także doskonała przekąska w ciągu dnia.
  2. Jedz co najmniej 3 porcje świeżych owoców dziennie. Jabłka i gruszki to doskonałe źródło błonnika, pomarańcze, jagody i wiśnie również zawierają go wiele. Twój deser również może składać się z owoców, np. w formie milkshake’a. To doskonały sposób na zwiększenie ilości zjadanego błonnika bez wyrzeczeń.
  3. Do swoich ulubionych przepisów dodawaj coraz to nowe warzywa. Jedz surowe warzywa w rozmaitych sałatkach. Nie gotuj ich zbyt długo, ponieważ tracą one wówczas ważne witaminy i minerały. Przyrządzaj kreatywne posiłki i wszędzie szukaj możliwości, aby dodać błonnik w postaci świeżych warzyw. Spróbuj połączenia pokrojonej marchwi, brokułów i pomidorów z pełnoziarnistym ryżem.
  4. Przed kupnem produktów spożywczych sprawdź, które z nich mają najwięcej błonnika. Przykładowo, pełnoziarnisty ryż zawiera więcej błonnika niż jego biały odpowiednik. Być może 1 gram nie robi różnicy, ale po podsumowaniu okaże się, że dziennie można osiągnąć nawet do 20 g błonnika więcej.

Spraw, by dieta bogata w błonnik stała się częścią Twojego nowego stylu życia, dzięki któremu trwale pozbędziesz się zbędnych kilogramów.

0Shares