Co powinny jeść małe dzieci?
Każdy mądry rodzic powinien zadbać o prawidłową dietę dla swojego dziecka. Wytworzenie odpowiednich nawyków żywieniowych będzie procentowało przez lata. Posiłki powinny dostarczyć organizmowi dziecka maksimum właściwości odżywczych odpowiedzialnych za prawidłowy rozwój.
Począwszy od wieku niemowlęcego aż do wieku przedszkolnego, organizm dziecka intensywnie się rozwija. Jak dobrze wiemy, niemowlę w początkowych miesiącach życia odżywia się mlekiem matki., później odpowiednim mlekiem skondensowanym. Z czasem należy urozmaicać jego dietę.
Jak żywić maleństwo?
Od 5 m-ca życia należy wprowadzić do posiłków gotowane i przecierane zupy jarzynowe, jabłka, morele, maliny, marchew, ziemniaki, buraki, dynię, kabaczka i koper. W tym etapie należy podawać dziecku także kaszki i kleiki z ryżu i kukurydzy.
Od 6 m-ca życia podajemy gotowane mięso królicze, indycze i drobiowe.
Od 7 m-ca życia wprowadzamy do diety pół żółtka jajka (co drugi dzień).
Od 8 m-ca życia warzywa strączkowe, ale tylko zielony groszek.
Od 10 m-ca życia podajemy dziecku gotowane potrawy z kalafiora, fasolki, a także produkty zbożowe takie jak kasze, makarony, chleb, bułki.
Od 11 m-ca życia wprowadzamy do diety inne produkty mleczne czyli jogurt, kefir, całe jajko, sery biały i homogenizowany.
Od 1 roku życia podajemy ryby.
Ten system żywieniowy odpowiedni jest dla dzieci do lat 3.
Czy można zmuszać do jedzenia? Nie!
Niemowlę powinno jeść na żądanie, a starsze dziecko samo regulować częstotliwość posiłków.
Ważne jest, aby dziecka nie przekarmiać. Zadbajmy więc o atrakcyjny wygląd posiłków, kolorowe dania zostaną chętniej spałaszowane przez malucha. Pozwólmy mu przyglądać się tworzeniu potraw i pomagać w kuchni, a z pewnością nie będziemy mieć nigdy problemów z niejadkiem.
Jak karmić starsze dzieci?
Jeżeli chodzi o starsze dzieci od 4 do 7 roku życia, ich system żywienia powinien opierać się na proporcjach czyli:
(*dzienne spożycie)
Napoje – 600-800ml , pieczywo i produkty mączne – 80—170g, ziemniaki , makarony, ryż – 80-120g, warzywa – 100-180g, owoce – 100-180g, mleko i jego przetwory – 300-350 ml, mięsa i wędliny – 40-60g, jajka – 1-2 sztuki w tygodniu, ryby od 80g, margaryna, olej, masło – 10-20g, słodycze –50g,marmolada, cukier – 10g.
Posiłki powinny być urozmaicone według preferencji smakowych dziecka, należy unikać smażonego mięsa, a jedynie podawać pieczone lub gotowane, to zalecenie obejmuje również młodsze dzieci.
Podajemy 5 posiłków dziennie, spożywanych w regularnym czasie. Nigdy nie wolno podawać słodyczy przed głównymi daniami!
Odżywiajmy mądrze nasze dzieci, a z pewnością kiedyś nam za to podziękują!