Papryka pochodzi z Ameryki Południowej i Centralnej. Pierwotnie papryka rosła w Boliwii i Brazylii, a była uprawiana już 2500 lat p.n.e. w Peru. W Europie znana jest od XVI wieku, dla Hiszpanów i Portugalczyków pozyskanie papryki zrewolucjonizowało rynek – odkryli bowiem opłacalną w handlu odmianę ostrzejszego pieprzu indiańskiego.
Wartości odżywcze i energetyczne
Papryka zawiera potężną dawkę witamy C, kilkakrotnie większą, niż słynna cytryna. Papryka jest także źródłem cennego beta-karotenu, witamin E, K, i B, soli mineralnych – wapnia, potasu, magnezu, fosforu, a także rutyny.
Wartość energetyczna w 100 g papryki:
- Papryka zielona – 15 kcal
- Papryka czerwona – 32 kcal
Uwaga!
Jedna łyżka suszonej papryki równa jest 3 łyżkom pokrojonej świeżej papryki.
Odmiany papryki
Podział wyróżnia odmiany słodkie i ostre. Na sklepowych półkach z powodzeniem odnajdziemy sproszkowaną słodką lub ostrą paprykę ze słynnym chili na czele.
Podstawowymi odmianami papryki słodkiej są:
- Banana
- Bell
- Cherry
- Cubanelle
- Pepperoncini
- Tomato
Podstawowymi odmianami papryki ostrej są:
- Anaheim
- Cascabel
- Cayenne
- Chilaca
- Chiltepin
- Datil
- De Arbol
- Fresno
- Habanero
- Mirasol
- Rocoto
- Santa Fe Grande
- Scotch Bonnet
- Serrano
- Tabasco
Papryka w kuchni
W polskiej kuchni zazwyczaj króluje słodka, łagodna papryka czerwona, zielona, żółta lub pomarańczowa.
Co można przyrządzić z papryki?
Oto kilka propozycji:
- Leczo
- Papryka zapiekana faszerowana ryżem i mięsem
- Pizza z papryką
- Sałatki
- Tarta z grillowaną papryką
- Makarony z dodatkami w tym z papryką
- Pasta
- Gulasz z pieczoną papryką
Wszystko zależy od gustu i pomysłowości. Smacznego!