To, jak przez 9 miesięcy się odżywiasz wpływa zarówno na Twoje samopoczucie jak i na zdrowie dziecka. Jeżeli nie wiesz co możesz jeść, a czego kategorycznie Ci nie wolno, zapoznaj się z naszymi radami!
Oto propozycje korzystnego menu dla wszystkich przyszłych mam.
Co należy włączyć do codziennego jadłospisu?
W menu przyszłej mamy powinny znaleźć się:
- Produkty mleczne dostarczające wapń – mleko, maślanka, kefiry, naturalne jogurty
- Węglowodany proste i złożone – zboża, miód, pełnoziarniste pieczywo, kasza gryczana i kuskus, płatki śniadaniowe, ryż
- Witaminy – owoce i warzywa suszone i świeże (5-6 porcji dziennie)
- Kwasy tłuszczowe omega 3 – ryby, oliwa z oliwek, ziarna, pestki słonecznika i dyni, orzechy
- Witamina B6 i błonnik – czerwone mięso, banany, owoce i warzywa
- Białko – orzechy, chuda cielęcina i wołowina, drób, rośliny strączkowe
- 2-3 razy w tygodniu zaleca się spożywanie chudego mięsa
- 4-5 razy w tygodniu zaleca się spożywanie tłustych ryb morskich (np. makrela, śledź, łosoś, sardynka, szprot)
- 1,5-3 litrów płynów dziennie, najlepiej wody mineralnej
Co należy ograniczyć?
- Słodycze – ciastka, czekolada, ciasta
- Sól
- Ostre przyprawy
Kobieta ciężarna powinna unikać:
- Alkoholu
- Konserwantów
- Tłuszczów trans
- Sztucznych barwników
- Cukru rafinowanego
- Fast-foodów
- Napojów gazowanych
- Napojów energetycznych
- Soków sztucznie dosładzanych
Wartościowa dieta nie musi być nudna. Sama dobieraj właściwe składniki, jedz smacznie i zdrowo. Komponuj odpowiedni jadłospis by dostarczyć sobie i dziecku niezbędnych witamin i mikroelementów.
Smacznego!