Menu dla kobiety w ciąży

To, jak przez 9 miesięcy się odżywiasz  wpływa zarówno na Twoje samopoczucie jak i na zdrowie dziecka. Jeżeli nie wiesz co możesz jeść, a czego kategorycznie Ci nie wolno, zapoznaj się  z naszymi radami!

Oto propozycje korzystnego menu dla wszystkich przyszłych mam.

Co należy włączyć do codziennego jadłospisu?

W menu przyszłej mamy powinny znaleźć się:

  • Produkty mleczne dostarczające wapń  – mleko, maślanka, kefiry, naturalne jogurty
  • Węglowodany proste i złożone – zboża, miód, pełnoziarniste pieczywo, kasza gryczana i kuskus, płatki śniadaniowe, ryż
  • Witaminy – owoce i warzywa suszone i świeże (5-6 porcji dziennie)
  • Kwasy tłuszczowe omega 3 – ryby, oliwa z oliwek, ziarna, pestki słonecznika i dyni, orzechy
  • Witamina B6 i błonnik – czerwone mięso, banany, owoce i warzywa
  • Białko – orzechy, chuda cielęcina i wołowina, drób, rośliny strączkowe
  • 2-3 razy w tygodniu zaleca się spożywanie chudego mięsa
  • 4-5 razy w tygodniu zaleca się spożywanie tłustych ryb morskich (np. makrela, śledź, łosoś, sardynka, szprot)
  • 1,5-3 litrów płynów dziennie, najlepiej wody mineralnej

Co należy ograniczyć?

  • Słodycze – ciastka, czekolada, ciasta
  • Sól
  • Ostre przyprawy

Kobieta ciężarna powinna unikać:

  • Alkoholu
  • Konserwantów
  • Tłuszczów trans
  • Sztucznych  barwników
  • Cukru rafinowanego
  • Fast-foodów
  • Napojów gazowanych
  • Napojów energetycznych
  • Soków sztucznie dosładzanych

Wartościowa dieta nie musi być nudna. Sama dobieraj właściwe składniki,  jedz smacznie i zdrowo. Komponuj odpowiedni jadłospis by dostarczyć sobie i dziecku niezbędnych witamin i mikroelementów.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Opinie nie są weryfikowane, ale ale wykrywamy i usuwamy fałszywe treści, gdy je zidentyfikujemy. Zamieszczając komentarz, akceptujesz politykę prywatności. Nie używaj wulgaryzmów, staraj się zachować wysoki poziom merytoryczny swojego komentarza. Komentarze z linkami do innych stron mogą nie zostać opublikowane.