Jak przygotować danie jednogarnkowe?
Dania jednogarnkowe są przeważnie bardzo odżywcze, urozmaicone, syte i mogą poczekać, jeśli nie wszyscy członkowie rodziny zjawią się w domu na czas. Można je przygotować z mięsem lub bez niego. Osiągają swój wyjątkowy smak, ponieważ w tym samym czasie i w tym samym garnku gotowanych jest wiele rodzajów produktów. Wybierz swój ulubiony przepis i życzymy smacznego!
Chili Con Carne
Przepis na pikantną, meksykańską potrawę.
Składniki:
- fasola – 250g
- łopatka wołowa – 700g
- sól
- pieprz
- olej słonecznikowy – 4 łyżki
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- zmielony czerwony pieprz – 3 łyżki
- papryka chili – 1 sztuka
- wywar mięsny – 300 ml
- świeże pomidory – 250g
Sposób przygotowania:
1. Mocz czerwoną fasolę przez noc, a następnie ugotuj.
2. Pokrój wołowinę w kostkę oraz dopraw solą i pieprzem.
3. W garnku rozgrzej olej i podsmaż mięso z każdej strony. Wyjmij z garnka i odstaw w ciepłe miejsce.
4. Posiekaj i usmaż cebulę w tym samym garnku. Dodaj rozgnieciony czosnek i mięso.
5. Dodaj zmielony czerwony pieprz i drobno posiekane chili.
6. Dolej wywar mięsny i gotuj przez 2 godziny na wolnym ogniu. W razie potrzeby dodaj wodę.
7. Dodaj ugotowaną fasolę oraz pokrojone i obrane pomidory. Gotuj jeszcze przez chwilę i podaj.
Kiełbaska z fasolą
Przepis na danie z fasoli, kiełbaski i makaronu.
Składniki:
- woda – 1l
- kiełbaska wędzona – 1 sztuka
- fasola z puszki – 800g
- por – 2 sztuki
- papryka – 1 sztuka
- kostka rosołowa
- sól
- pieprz
- majeranek
- tymianek
- mały makaron
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlej wodę i wrzuć wędzoną kiełbaskę, osuszoną fasolę, pokrojonego pora i pokrojoną w kostkę paprykę.
2. Dodaj kostkę rosołową, sól, pieprz, majeranek i tymianek.
3. Wszystko wymieszaj i gotuj przez 20 minut.
4. Następnie dorzuć do garnka makaron i ugotuj go al dente.
Gulasz ziemniaczany
Przepis na gulasz z ziemniaków, cebuli i czerwonego wina.
Składniki:
- papryka – 2 sztuki
- cebula – 500g
- ziemniaki – 600g
- olej słonecznikowy – 5 łyżek
- czosnek – 2 ząbki
- liść laurowy – 1 sztuka
- kminek – 1 łyżeczka
- majeranek – 2 łyżeczki
- zmielony czerwony pieprz – 1 łyżeczka
- czerwone wino – 100 ml
- woda – 100 ml
- kostka warzywna
- pomidory w puszce – 850g
- sól
- pieprz
- cukier
- pietruszka
- koper
- śmietana – 250g
- ocet – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1. Paprykę umyj i pokrój w kostkę.
2. Cebulę drobno posiekaj.
3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
4. W garnku rozgrzej olej, dodaj ziemniaki, cebulę i paprykę, a następnie duś przez 5 minut. W międzyczasie kilkakrotnie mieszaj składniki.
5. Czosnek posiekaj i dodaj do garnka. Dodaj liść laurowy, kminek i majeranek. Następnie dosyp zmielony czerwony pieprz i zamieszaj.
6. Dolej czerwone wino, wodę z kostką rosołową i dodaj pomidory z puszki.
7. Dodaj sól, pieprz i szczyptę cukru.
8. Garnek przykryj pokrywką i duś przez 20 minut. Następnie odkryj garnek i gotuj danie 10 minut.
9. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do gulaszu.
10. Posiekaj koper, wymieszaj go ze śmietaną, octem, solą, pieprzem i cukrem. Gulasz podawaj ze śmietaną.