Jak przygotować danie jednogarnkowe?

Chili Con Carne

Dania jednogarnkowe są przeważnie bardzo odżywcze, urozmaicone, syte i mogą poczekać, jeśli nie wszyscy członkowie rodziny zjawią się w domu na czas. Można je przygotować z mięsem lub bez niego. Osiągają swój wyjątkowy smak, ponieważ w tym samym czasie i w tym samym garnku gotowanych jest wiele rodzajów produktów. Wybierz swój ulubiony przepis i życzymy smacznego!

Chili Con Carne

Przepis na pikantną, meksykańską potrawę.

Składniki:

  • fasola – 250g
  • łopatka wołowa – 700g
  • sól
  • pieprz
  • olej słonecznikowy – 4 łyżki
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • zmielony czerwony pieprz – 3 łyżki
  • papryka chili – 1 sztuka
  • wywar mięsny – 300 ml
  • świeże pomidory – 250g

Sposób przygotowania:

1. Mocz czerwoną fasolę przez noc, a następnie ugotuj.

2. Pokrój wołowinę w kostkę oraz dopraw solą i pieprzem.

3. W garnku rozgrzej olej i podsmaż mięso z każdej strony. Wyjmij z garnka i odstaw w ciepłe miejsce.

4. Posiekaj i usmaż cebulę w tym samym garnku. Dodaj rozgnieciony czosnek i mięso.

5. Dodaj zmielony czerwony pieprz i drobno posiekane chili.

6. Dolej wywar mięsny i gotuj przez 2 godziny na wolnym ogniu. W razie potrzeby dodaj wodę.

7. Dodaj ugotowaną fasolę oraz pokrojone i obrane pomidory. Gotuj jeszcze przez chwilę i podaj.

Kiełbaska z fasolą

Danie fasolowePrzepis na danie z fasoli, kiełbaski i makaronu.

Składniki:

  • woda – 1l
  • kiełbaska wędzona – 1 sztuka
  • fasola z puszki – 800g
  • por – 2 sztuki
  • papryka – 1 sztuka
  • kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • tymianek
  • mały makaron

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wlej wodę i wrzuć wędzoną kiełbaskę, osuszoną fasolę, pokrojonego pora i pokrojoną w kostkę paprykę.

2. Dodaj kostkę rosołową, sól, pieprz, majeranek i tymianek.

3. Wszystko wymieszaj i gotuj przez 20 minut.

4. Następnie dorzuć do garnka makaron i ugotuj go al dente.

Gulasz ziemniaczany

Gulasz zmiemniaczanyPrzepis na gulasz z ziemniaków, cebuli i czerwonego wina.

Składniki:

  • papryka – 2 sztuki
  • cebula – 500g
  • ziemniaki – 600g
  • olej słonecznikowy – 5 łyżek
  • czosnek – 2 ząbki
  • liść laurowy – 1 sztuka
  • kminek – 1 łyżeczka
  • majeranek – 2 łyżeczki
  • zmielony czerwony pieprz – 1 łyżeczka
  • czerwone wino – 100 ml
  • woda – 100 ml
  • kostka warzywna
  • pomidory w puszce – 850g
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • pietruszka
  • koper
  • śmietana – 250g
  • ocet – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

1. Paprykę umyj i pokrój w kostkę.

2. Cebulę drobno posiekaj.

3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

4. W garnku rozgrzej olej, dodaj ziemniaki, cebulę i paprykę, a następnie duś przez 5 minut. W międzyczasie kilkakrotnie mieszaj składniki.

5. Czosnek posiekaj i dodaj do garnka. Dodaj liść laurowy, kminek i majeranek. Następnie dosyp zmielony czerwony pieprz i zamieszaj.

6. Dolej czerwone wino, wodę z kostką rosołową i dodaj pomidory z puszki.

7. Dodaj sól, pieprz i szczyptę cukru.

8. Garnek przykryj pokrywką i duś przez 20 minut. Następnie odkryj garnek i gotuj danie 10 minut.

9. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do gulaszu.

10. Posiekaj koper, wymieszaj go ze śmietaną, octem, solą, pieprzem i cukrem. Gulasz podawaj ze śmietaną.