Dziś co nieco o serach francuskich. Kuchnia francuska uważana jest często za jedną z najlepszych na świecie i ma ona ogromny wpływ na kulinarne eksperymenty, zwłaszcza zachodniej części Europy.
Kuchnia francuska uważana jest często za jedną z najlepszych na świecie i ma ona ogromny wpływ na kulinarne eksperymenty, zwłaszcza zachodniej części Europy.
Oprócz fantastycznych win i rozpływających się w ustach croissantów, na stołach francuskich królują sery.
Sery produkowane są w ogromnych ilościach, rodzajach i kształtach. We Francji wytwarza się około 500 gatunków sera!
Najsłynniejsze z nich i godne polecenia to normandzki camembert, brie i roquefort.
Do najczęściej nabywanych serów francuskich należą:
- Bleu dʼAuvergne Sancy – francuski ser krowi wytwarzany w górach Masywu Centralnego
- Bresse Bleu – wykwintny, delikatny ser, porośnięty jest białą pleśnią z zewnątrz, a wzbogacony niebieską pleśnią wewnątrz
- Brie Coeur – to najbardziej ceniony ser miękki z porostem białej pleśni, produkowany podobnie jak Camembert na bazie mleka krowiego
- Brie Coeur jogurtowy – doskonała propozycja dla osób, które ze względu na większą zawartość tłuszczu w tradycyjnym Brie nie mogą sobie na niego pozwolić
- Brie Rustique – jest to ser wyprodukowany z pasteryzowanego mleka krowiego stanowiący alternatywę dla sławnego Brie de Meaux
- Brie Saint Benoit – ser miękki z porostem białej pleśni, produkowany we Francji podobnie jak Camembert na bazie mleka krowiego
- Camembert Coeur – wytwarzany jest w Normandii, nadaje się zarówno do zjedzenia na wczesnym etapie, jak i do pozostawienia w celu rozwinięcia pełni dojrzałości
- Camembert Gourmand Coeur – to najbardziej delikatny camembert z całej gamy
- Camembert Le Rustique – jest tradycyjnym typem sera z Normandii na północy Francji, powstaje z niepasteryzowanego mleka krowiego. Ręcznie formowane okrągłe sery o wadze
ok. 300g są szczepione bakterią zwaną Penicillium camemberti, która tworzy na skórce sera charakterystyczny watowaty nalot - Camembert Petit Coeur – to najbardziej delikatny camembert z całej gamy
- Camembert Saint Benoit – tak jak brie, normandzki camembert jest serem światowej sławy, wytwarzanym na wiele różnych sposobów
- Caprice des Dieux – kremowy, pyszny ser
- Chèvre – świeży ser produkowany z koziego mleka
- Coulommiers – kwaskowaty ser z nuta orzechową
- Crottin de Chavignol – ser kozi dojrzewający
- Epoisses – miękki ser pleśniowy wytwarzany tradycyjnie w Burgundii z mleka krowiego
- Fourme dʼAmbert – krowi ser pleśniowy pochodzący z Owernii
- La Cabrette – produkowany z mleka koziego
- Le Bleu Le Rustique – Ser łagodny, słonawy, dość tłusty
- Le Coutances – ser dojrzewający z delikatnym porostem białej pleśni, produkowany w Normandii
- L’ Affiné au Chablis Germain – ser z porostem pleśni wytwarzany tradycyjnie w Burgundii
- Munster Lisbeth – słynny ser z Alzacji o bardzo długiej tradycji, sięgającej wczesnego Średniowiecza. Wytwarzany z mleka krów specjalnej rasy wogezyjskiej
- Papillon – ser z mleka owczego
- Raclette – ser półtwardy, produkowany z pasteryzowanego mleka krowiego. Ma jasną, pomarańczową skórkę i zwartą konsystencję
- Roquefort – jest wytworzony z mleka owczego
- Saint Agur – kultowy ser francuski. Charakteryzuje się absolutnie kremową konsystencją, która przerośnięta jest niebieską pleśnią
- Saint Félicien – świeży ser krowi pochodzący z południowego-wschodu Francji, z regionu Rodan-Alpy. Ma delikatną, kremową konsystencję z nutą owoców w smaku. Jest doskonały dla amatorów krowich, delikatnych serów
- Ser pleśniowy Chaource – ser krowi, miękki i aksamitny, pokryty białą mszystą skórką
- Ser Rustique – produkowany w Normandii z najlepszego mleka według specjalnej receptury.
- Saint Marcellin – tradycyjny serek z surowego mleka o różnych stopniach dojrzałości, może osiągać konsystencję płynną
- Tourréem – francuski ser krowi z regionu Jury, starzony w charakterystycznej obręczy ze świerkowej kory
Smacznego!