Jedz pyszne dania i zrzucaj kilogramy!

Dla osób pragnących schudnąć polecamy ogórki: są lekkie i pyszne, pełne witamin i minerałów, a ponadto pomagają zachować dobrą przemianę materii, która jest podstawą skutecznego odchudzania.

Najsmaczniejsze są młode ogórki o drobnych nasionach. Można je jeść surowe, gotowane i marynowane… Ich kształt i ochronna skórka sprawiają, że bez problemu można je zabrać wszędzie: do pracy, na wyjazd. Przedstawiamy 3 przepisy na niezwykłe dania z ogórków.

Ogórki w sosie

Przepis na sos z ogórków z dodatkiem jabłek i śmietany.

Składniki:

  • Ogórki – 5 sztuk
  • Jabłko – 1 sztuka
  • Świeży sok z cytryny
  • Cebula – 1 sztuka
  • Masło – 40 g
  • Mąka pszenna – 30 g
  • Tłuste mleko – 400 ml
  • Liść laurowy
  • Majeranek
  • Śmietana – 100 ml
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj, obierz i pokrój. Możesz usunąć z nich nasiona. Ogórki pokrój w kostkę.
  2. Jabłko umyj, obierz i pokrój w plastry. Polej je sokiem z cytryny.
  3. Cebulę posiekaj i przysmaż na maśle. Dodaj mąkę i mleko. Mieszaj cały czas, aby uzyskać zawiesisty sos. Dodaj ogórki i jabłko.
  4. Dodaj liść laurowy i majeranek.
  5. Gotuj ok. 10 minut. Dodaj śmietanę, sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. Polecamy przyrządzenie tej potrawy na patelni Delimano.

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem

Przepis na sałatkę z ziemniaków, ogórka i jajek.

Składniki:

  • Ziemniaki – 1kg
  • Sól
  • Ogórek – 1 sztuka
  • Cebula – 300 g
  • Woda – 400 ml
  • Kostka warzywna
  • Musztarda – 2 łyżki
  • Ocet – 5 łyżek
  • Pieprz
  • Jajka – 4 sztuki
  • Olej słonecznikowy – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ziemniaki. Wrzuć do osolonej wody i ugotuj. Odlej wodę i obierz gorące ziemniaki. Kiedy ostygną, pokrój je w plastry.
  2. Umyj ogórek i pokrój go w cienkie plastry, bez obierania ze skórki. Lekko osól i odczekaj, aż puści soki.
  3. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  4. Posiekaną cebulę wrzuć do wody, do której wcześniej dodasz kostkę warzywną. Gotuj przez 4 minuty.
  5. Wywar dolej do pokrojonych ziemniaków.
  6. Dodaj musztardę, ocet, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj.
  7. Jajka gotuj 12 minut. Po ugotowaniu polej je zimną wodą i obierz.
  8. Odlej nadmiar wody z ogórka i dodaj go do sałatki ziemniaczanej. Dolej olej.
  9. Dodaj plasterki jajek ugotowanych na twardo.

Kanapki z korniszonami

Przepis na kanapki z korniszonami, mięsem mielonym i jajkiem.

Składniki:

  • Mięso mielone – 500 g
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej słonecznikowy – 1 łyżka
  • Margaryna – 1 łyżka
  • Jajka – 4 sztuki
  • Chleb – 4 kromki
  • Masło – 2 łyżki
  • Korniszony – 180 g
  • Szczypior

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia włóż mięso mielone, wlej 4 łyżki zimnej wody, dosyp sól i pieprz. Zmiksuj wszystko robotem kuchennym.
  2. Mokrymi dłońmi uformuj 4 okrągłe, płaskie kotleciki.
  3. Na patelni rozgrzej olej i margarynę. Smaż kotlety po 3 minuty z każdej strony.
  4. Na patelnię wlej odrobinę oleju i usmaż na niej jajka.
  5. Chleb posmaruj masłem i ułóż na nim pokrojone korniszony.
  6. Na każdą kromkę chleba połóż jeden kotlet, a na niego jajko. Posyp posiekanym szczypiorem.
0Shares