Jedz pyszne dania i zrzucaj kilogramy!
Dla osób pragnących schudnąć polecamy ogórki: są lekkie i pyszne, pełne witamin i minerałów, a ponadto pomagają zachować dobrą przemianę materii, która jest podstawą skutecznego odchudzania.
Najsmaczniejsze są młode ogórki o drobnych nasionach. Można je jeść surowe, gotowane i marynowane… Ich kształt i ochronna skórka sprawiają, że bez problemu można je zabrać wszędzie: do pracy, na wyjazd. Przedstawiamy 3 przepisy na niezwykłe dania z ogórków.
Ogórki w sosie
Przepis na sos z ogórków z dodatkiem jabłek i śmietany.
Składniki:
- Ogórki – 5 sztuk
- Jabłko – 1 sztuka
- Świeży sok z cytryny
- Cebula – 1 sztuka
- Masło – 40 g
- Mąka pszenna – 30 g
- Tłuste mleko – 400 ml
- Liść laurowy
- Majeranek
- Śmietana – 100 ml
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj, obierz i pokrój. Możesz usunąć z nich nasiona. Ogórki pokrój w kostkę.
- Jabłko umyj, obierz i pokrój w plastry. Polej je sokiem z cytryny.
- Cebulę posiekaj i przysmaż na maśle. Dodaj mąkę i mleko. Mieszaj cały czas, aby uzyskać zawiesisty sos. Dodaj ogórki i jabłko.
- Dodaj liść laurowy i majeranek.
- Gotuj ok. 10 minut. Dodaj śmietanę, sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. Polecamy przyrządzenie tej potrawy na patelni Delimano.
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem
Przepis na sałatkę z ziemniaków, ogórka i jajek.
Składniki:
- Ziemniaki – 1kg
- Sól
- Ogórek – 1 sztuka
- Cebula – 300 g
- Woda – 400 ml
- Kostka warzywna
- Musztarda – 2 łyżki
- Ocet – 5 łyżek
- Pieprz
- Jajka – 4 sztuki
- Olej słonecznikowy – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Umyj ziemniaki. Wrzuć do osolonej wody i ugotuj. Odlej wodę i obierz gorące ziemniaki. Kiedy ostygną, pokrój je w plastry.
- Umyj ogórek i pokrój go w cienkie plastry, bez obierania ze skórki. Lekko osól i odczekaj, aż puści soki.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Posiekaną cebulę wrzuć do wody, do której wcześniej dodasz kostkę warzywną. Gotuj przez 4 minuty.
- Wywar dolej do pokrojonych ziemniaków.
- Dodaj musztardę, ocet, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj.
- Jajka gotuj 12 minut. Po ugotowaniu polej je zimną wodą i obierz.
- Odlej nadmiar wody z ogórka i dodaj go do sałatki ziemniaczanej. Dolej olej.
- Dodaj plasterki jajek ugotowanych na twardo.
Kanapki z korniszonami
Przepis na kanapki z korniszonami, mięsem mielonym i jajkiem.
Składniki:
- Mięso mielone – 500 g
- Sól
- Pieprz
- Olej słonecznikowy – 1 łyżka
- Margaryna – 1 łyżka
- Jajka – 4 sztuki
- Chleb – 4 kromki
- Masło – 2 łyżki
- Korniszony – 180 g
- Szczypior
Sposób przygotowania:
- Do naczynia włóż mięso mielone, wlej 4 łyżki zimnej wody, dosyp sól i pieprz. Zmiksuj wszystko robotem kuchennym.
- Mokrymi dłońmi uformuj 4 okrągłe, płaskie kotleciki.
- Na patelni rozgrzej olej i margarynę. Smaż kotlety po 3 minuty z każdej strony.
- Na patelnię wlej odrobinę oleju i usmaż na niej jajka.
- Chleb posmaruj masłem i ułóż na nim pokrojone korniszony.
- Na każdą kromkę chleba połóż jeden kotlet, a na niego jajko. Posyp posiekanym szczypiorem.