Jak ją opanować?

Kiedy organizm jest zbyt wrażliwy na pewne substancje, może reagować w nieprzyjemny i niebezpieczny sposób. Taką reakcję nazywamy alergią. Alergia jest wynikiem zbyt intensywnego działania systemu odpornościowego na substancje, które mogłyby być dla niego szkodliwe, takie jak pyłki kwiatów, roztocza, niektóre substancje odżywcze, elementy tkanin, pleśń, lekarstwa czy sierść.

Na świecie istnieje ponad 20 000 alergenów wywołujących różne alergie. Dowiedz się więcej o alergiach, ich rodzajach i skutkach.

Alergie skórne

Najczęściej występująca alergia skórna to pokrzywka. Jest to wysypka przypominająca poparzenie pokrzywą.

Może ona pojawiać się na całym ciele lub tylko na jego fragmentach. Poza tym, że wygląda mało atrakcyjnie, jest bardzo swędząca. Oto przyczyny występowania pokrzywki:

  • alergia pokarmowa
  • alergia na ukąszenia i ugryzienia owadów
  • alergia na pyłki kwiatów
  • alergia na leki
  • różne infekcje
  • podrażnienie skóry w wyniku wystawienia jej na mróz, słońce…

Ze względu na czas występowania pokrzywkę można podzielić na trzy rodzaje: pokrzywka ostra trwa kilka godzin lub dni, pokrzywka przewlekła utrzymuje się przez kilka tygodni lub miesięcy.

Najgorszym rodzajem pokrzywki jest obrzęk naczynioruchowy. To szczególny rodzaj uczulenia, w którego rezultacie błony śluzowe twarzy (oczy, usta, język, powieki) puchną. Opuchlizna może pojawić się także na innych częściach ciała. Szczególne niebezpieczeństwo występuje, gdy błony śluzowe napuchną tak bardzo, że uniemożliwiają oddychanie.

Inną alergią skórną jest wyprysk kontaktowy alergiczny. Kiedy skóra jest w kontakcie z nieodpowiednią substancją, pojawia się swędząca wysypka. Najczęściej wywołują ją składniki metali (chrom, nikiel), perfum, dezodorantów, detergentów, farb do włosów, skóry, gumy…

Skóra staje się wrażliwa na alergeny znacznie wcześniej. Infekcja pojawia się po wielokrotnym kontakcie z nieodpowiednią substancją.

Alergie pokarmowe

Większość osób reaguje alergicznie na pewne pokarmy, które spożywamy codziennie: mleko krowie, kraby, orzechy, warzywa i owoce.

Badania pokazują, że 1-5% populacji ma alergię na jedzenie.

Ich liczba wciąż wzrasta. Lekarze sądzą, że na występowanie alergii wpływ mają wiek i pochodzenie.

Uważa się także, że osoby uczulone na pyłki kwiatów i lateks mogą mieć alergie na pewne pokarmy. Ich organizm nie jest w stanie odróżnić od siebie tych substancji – alergenów występujących w pyłkach lub lateksie, w pewnych rodzajach owoców, warzyw i orzechów.

Nazywa się to reakcją krzyżową lub alergią krzyżową.

Alergia na sierść

Dopóki nas nie dotknie, wcale się nią nie przejmujemy. Ale kiedy już zachorujemy, może dopaść nas z pełną siłą – alergia na sierść.

Szeroko rozpowszechnionym rodzajem alergii jest alergia na sierść wywoływana białkami znajdującymi się we włosach, ślinie i moczu zwierząt. Najpopularniejsza jest alergia na sierść kocią. Poza kotami reagujemy alergicznie także na psy, chomiki, króliki, świnki morskie, ptaki…

Ten rodzaj alergii może mieć następujące skutki:

  • Zapalenie śluzówki oka lub nosa, zapchany nos i podrażnione oczy, a także świszczenie w klatce piersiowej i kaszel;
  • Dwie lub trzy godziny po kontakcie z alergenem może pojawić się silny i przewlekły atak astmy;
  • Może pojawić się pokrzywka; wysypka pokaże się w miejscach, które miały kontakt z sierścią psa, natomiast w wyniku kontaktu z sierścią kota pojawi atopowe zapalenie skóry lub katar sienny.

Takie alergie dotykają najczęściej te osoby, które są już uczulone na roztocza lub podobne alergeny. Zwierzęta przenoszą je w ślinie, sierści lub moczu. Można je także często znaleźć w tkaninach, np. w chodnikach, zasłonach, sofach…

Jeśli nie chcesz pożegnać się ze swoim zwierzakiem, musisz go regularnie czesać i kąpać. I nie wpuszczać do sypialni. Po każdym kontakcie z nim należy umyć ręce. Nie zapominaj o odkurzaczu.