Dobra patelnia ceramiczna za niewygórowaną cenę

4_5stars

Patelnie ceramiczne Delimano

Cena: od 99 zł

Patelnia ceramiczna Delimano plasuje się w średniej półce cenowej. Za cenę około 120 zł za 24cm patelnię otrzymujemy produkt dobrej jakości, z ergonomiczną rączką i czujnikiem temperatury, który pokazuje, kiedy patelnia ma właściwą temperaturę do smażenia. [

00000


13Opinie użytkowników

4_5stars


Ocena autora

Patelnie ceramiczne Delimano opinie

Jakoś nigdy nie przywiązywałem wagi do tego na czym gotuję, czy smażę. Za czasów studenckich moja patelnia wyglądała nie lepiej niż ta pochodząca z wykopków, a którą można zobaczyć w muzeum sztuki średniowiecznej.
Technika jednak, idzie do przodu a i świadomość konsumencka jest o wiele bogatsza. Dziś postanowiliśmy w naszym biurze przetestować dla was patelnie ceramiczne włoskiej marki Delimano.

Zewnętrzna powłoka wykonana jest z porcelany emaliowanej, wewnętrzna powłoka natomiast pokryta jest powłoką ceramiczną (zarejestrowany znak towarowy WEILBURGER). Uchwyt patelni jest ergonomiczny, a pomiędzy uchwytem a samą patelnia znajduje się czujnik temperatury.

Może troszkę przybliżymy Państwu czym tak naprawdę jest powłoka ceramiczna. Otóż materiał ten to prawdziwy wynalazek w branży grzewczej, mimo, że ceramika sama w sobie jest materiałem naturalnym, wykonanym z gliny, który z powodzeniem był wykorzystywany przez wieki. Powłoka ceramiczna w opisywanej patelni nakładana jest metodą natryskową i tworzy gęsty, twardy, a przede wszystkim niezwykle gładki film na powierzchni. Warto wspomnieć, że nie zawiera szkodliwych substancji (PTFE)

Powłoka ceramiczna patelni jest odporna na ścieranie i chodzi tu o ścieranie podczas normalnego użytkowania. Skrobanie patelni widelcem zniszczy każdą powłokę. Powłoka ceramiczna odporna jest również na środki chemiczne i ‚szok’ temperaturowy (czyli rozgrzaną patelnię możemy bez problemu studzić w zimnej wodzie). Warto tu wspomnieć, że opisywana patelnia ceramiczna ‚wytrzymuje’ do 450 stopni Celsjusza.
Jedna uwaga, dla przyszłych użytkowników patelni ceramicznych – mycie ich w zmywarce i co gorsza w twardej wodzie może odebrać im ich charakterystyczny blask (ale nie zmieni ich właściwości technologicznych)

Z powyższego opisu wynikałoby, że patelnia nie wymaga użycia tłuszczu do smażenia. Po części jest to prawda, jednak z naszego testu wynika, że aby utrzymać patelnię w należytym stanie, smażąc bez tłuszczu, trzeba robić to na małym ogniu. Duży ogień powoduje, że na powierzchni patelni pojawią się brązowe plamy, które za nic nie chcą zejść. Problem ten znika gdy do smażenia użyjemy chociaż niewielkiej ilości tłuszczu.

Przyznam się szczerze, że udało mi się trochę zapaskudzić tą patelnię, smażąc bekon na wysokim ogniu. Zadzwoniłem więc na infolinię Delimano z pytaniem jak się pozbyć tych brązowych plam i dowiedziałem się, że są dwie opcje.  Pierwsza to wlanie na patelnię wrzątku i jakiegoś detergentu, pozostawienie do wystygnięcia i umycie – jednak to nie poskutkowało. Druga opcja natomiast to podgrzanie octu winnego na patelni, a potem normalne jej umycie – i ta metoda poskutkowała znakomicie.

Patelnia ceramiczna Delimano plasuje się w średniej półce cenowej. Za cenę około 120 zł za 24cm patelnię otrzymujemy produkt dobrej jakości, z ergonomiczną rączką i czujnikiem temperatury, który pokazuje, kiedy patelnia ma właściwą temperaturę do smażenia.
  • dobry stosunek jakości do ceny
  • wysokiej jakości powłoka ceramiczna
  • odporna na temperatury do 450 stopni Celsjusza
  • wskaźnik temperatury
  • Smażenie na bardzo wysokim ogniu kończy się zabrudzeniem patelni

Sklep

Conclusion Rating
Stosunek jakości do ceny
5 stars
Jakość powłoki ceramicznej
5 stars
Łatwość mycia
4 stars

Tagi : , , , , ,

13 Komentarzy

  • Kris pisze:

    Moja żona kupiła te „cudeńka” no te bardzo mało używane mają się nieżle, natomiast pozostałe to koszmar; ceramika pęka,pod przykrywką się wycierają ogólnie BADZIEW a jeśli chodzi o reklamację to ZAPOMNIJCIE. OSTRZEGAM PRZED ZAKUPEM.

    • Jarek pisze:
      1 stars

      Nie kupujcie tego dziadostwa! Moja patelnia po pierwszym użyciu dostała brązowyc plam i jest nie do umycia. Jakościowa tragedia!!!

  • Alicja pisze:
    5 stars

    Z tymi patelniami to jest tak że zrobiłt się wielki szum WOOW wszyscy sie rzucili na patelnie ceramiczne. Nawet w Biedronce można kupić. Akurat troche sie znam na tym i szczerze to z tą ceramiką to trzeba uważać tymbardziej z ta tanią bo powłoka owszem jest ceramiczna ale nikt nie pisze o grubości tej powłoki a tymbardziej o jej twardości i jakości. Taką patelnie można kupić w hurcie po 15 zł ale co z tego jak po pierwszym użyciu wyjdą jakieś plamy a ceramikę mozna zedrzeć platkikową łyżką. Nie jestem jakąś fanką Delimano a le z tego co widzę i czytam inne opinie to używają dobrej jakości ceramiki do produkcji. Reasumując patelnie ceramiczne jak najbardziej tak, byle nie te z supermarketów

    • Weronika pisze:
      5 stars

      100% racji koleżanko!

    • basia pisze:

      moja patelni wloska za 110zl…szybko stracila walory ceramiczne oblazła z ceramicznej pwloki i czajnik wloski …do niczego ..misl mieć 180kw a cignie mniej..i ciagle dluzej gotuje wode pobiea za dużo pradu tonie te czasy wiec ladne te rzeczy wloskie ale z trwalscia? no coz ..bez komentarza polecam tylko nemieckie

    • basia pisze:

      wloskie sa esetyczne wizualnie ale co do uzytecznosci to nic z tego szkoda gadac…

  • jacek pisze:

    mam patelnię delimano z powłoką ceramiczną od ok. 2 lat. Potrawy nie przywierają podobnie jak na teflonowych. Jeśli chodzi o mycie to prawda myje się lepiej niż teflon i nie ma strachu że się ściera bo powłoka ceramiczna nie truje jak teflon. Minus: później osiąga wysoką temp. niż inne patelnie więc jak ktoś chce smażyć w bardzo wysokiej temp przez krótki czas np.jako wok to nie polecam. Używam tej patelni bardzo intesywnie i ogólnie jestem zadowolony jednak jeśli w reklamie kucharz mówi że patelnia na całe życie to nie wierzcie. Po roku widoczne są ślady zużycia – drobne rysy i powłoka na dnie nie jest już taka biała. Na razie używam ale myślę że przy intensywnym użytkowaniu patelnia do wymiany po ok 3 latach.

  • maciek pisze:

    Mam komplet garnków z ceramiką. Potrzebuję jeczsze rondel – czy z powłoką marmurową ma jakieś plusy, minusy w stosunku do ceramiki. Bardzo proszę o opinię.

  • Dawid pisze:
    4 stars

    W patelnią ceramiczną trzeba umieć się obchodzić. Jest kilka głównych zasad. 1 to nie wolno smażyc na dużym ogniu. Jak bedziecie tak robić to upieprzycie patelnie do nie umycia, po 2 patelni ceramicznych nie myje się w zmywarkach. Jesli ktos pisze o smazeniu bez tluszczu to wali ścieme, zawsze trzeba dodac choćby troche tłuszczu bo inaczej jak mówiełm upieprzycie patelnie nie do umycia.

  • Ania pisze:

    Ja jestem bardzo zadowolona. Mam cały zestaw bo wymienilam wszystko jak sie przeprowadzilismy na nowe mieszkanie. Nic nie przywiera, bardzo latwo sie myje. Garnki sa ładne mają bardzo ładny połysk i kolor. Ja akurat smaże na tluszczu ale podobno mozna bez, ale dla mnie jedzenie bez grama tluszczu nie ma smaku:) pozdrawiam

  • Anna pisze:
    1 stars

    Ja swoją spaliłam przy pierwszym użyciu…nie polecam

  • Ada pisze:
    5 stars

    Ja myje wszystko w zmywarce i nie patrze czy patelnia sie swieci czy nie, wazne zeby dobrze mi sie na niej smazylo

  • Marzena pisze:
    4 stars

    Czy jest ktoś kto myje patelnie ceramiczne w zmywarce? Chodzi mi o to czy zmywarka może zedrzec ceramiczną powłokę???

Napisz odpowiedź

Twój adres e-mail będzie niewidoczny. Pola obowiązkowe zostały oznaczone *

*

*

Google+