Patelnie ceramiczne Delimano opinie

Jakoś nigdy nie przywiązywałem wagi do tego na czym gotuję, czy smażę. Za czasów studenckich moja patelnia wyglądała nie lepiej niż ta pochodząca z wykopków, a którą można zobaczyć w muzeum sztuki średniowiecznej.
Technika jednak, idzie do przodu a i świadomość konsumencka jest o wiele bogatsza. Dziś postanowiliśmy w naszym biurze przetestować dla was patelnie ceramiczne włoskiej marki Delimano.

Zobacz również opinie o patelniach kamiennych Delimano Stone Legend >> tutaj <<

Zewnętrzna powłoka wykonana jest z porcelany emaliowanej, wewnętrzna powłoka natomiast pokryta jest powłoką ceramiczną (zarejestrowany znak towarowy WEILBURGER). Uchwyt patelni jest ergonomiczny, a pomiędzy uchwytem a samą patelnia znajduje się czujnik temperatury.

Może troszkę przybliżymy Państwu czym tak naprawdę jest powłoka ceramiczna. Otóż materiał ten to prawdziwy wynalazek w branży grzewczej, mimo, że ceramika sama w sobie jest materiałem naturalnym, wykonanym z gliny, który z powodzeniem był wykorzystywany przez wieki. Powłoka ceramiczna w opisywanej patelni nakładana jest metodą natryskową i tworzy gęsty, twardy, a przede wszystkim niezwykle gładki film na powierzchni. Warto wspomnieć, że nie zawiera szkodliwych substancji (PTFE)

Powłoka ceramiczna patelni jest odporna na ścieranie i chodzi tu o ścieranie podczas normalnego użytkowania. Skrobanie patelni widelcem zniszczy każdą powłokę. Powłoka ceramiczna odporna jest również na środki chemiczne i ‚szok’ temperaturowy (czyli rozgrzaną patelnię możemy bez problemu studzić w zimnej wodzie). Warto tu wspomnieć, że opisywana patelnia ceramiczna ‚wytrzymuje’ do 450 stopni Celsjusza.
Jedna uwaga, dla przyszłych użytkowników patelni ceramicznych – mycie ich w zmywarce i co gorsza w twardej wodzie może odebrać im ich charakterystyczny blask (ale nie zmieni ich właściwości technologicznych)

Z powyższego opisu wynikałoby, że patelnia nie wymaga użycia tłuszczu do smażenia. Po części jest to prawda, jednak z naszego testu wynika, że aby utrzymać patelnię w należytym stanie, smażąc bez tłuszczu, trzeba robić to na małym ogniu. Duży ogień powoduje, że na powierzchni patelni pojawią się brązowe plamy, które za nic nie chcą zejść. Problem ten znika gdy do smażenia użyjemy chociaż niewielkiej ilości tłuszczu.

Przyznam się szczerze, że udało mi się trochę zapaskudzić tą patelnię, smażąc bekon na wysokim ogniu. Zadzwoniłem więc na infolinię Delimano z pytaniem jak się pozbyć tych brązowych plam i dowiedziałem się, że są dwie opcje.  Pierwsza to wlanie na patelnię wrzątku i jakiegoś detergentu, pozostawienie do wystygnięcia i umycie – jednak to nie poskutkowało. Druga opcja natomiast to podgrzanie octu winnego na patelni, a potem normalne jej umycie – i ta metoda poskutkowała znakomicie.

Patelnia ceramiczna Delimano plasuje się w średniej półce cenowej. Za cenę około 120 zł za 24 cm patelnię otrzymujemy produkt dobrej jakości, z ergonomiczną rączką i czujnikiem temperatury, który pokazuje, kiedy patelnia ma właściwą temperaturę do smażenia.

Patelnie Delimano kupisz tutaj

sklep Delimano

Patelnie Ceramiczne Delimano

Patelnie Ceramiczne Delimano
7.5

Jakość wykonania

8/10

    Ciężar

    8/10

      Stosunek cena/jakość

      8/10

        Wrażenie ogólne

        7/10

          Zalety

          • dobry stosunek jakości do ceny
          • wysokiej jakości powłoka ceramiczna
          • odporna na temperatury do 450 stopni Celsjusza
          • wskaźnik temperatury

          Wady

          • Smażenie na bardzo wysokim ogniu kończy się zabrudzeniem patelni