Zdrowe dania w 30 minut
Wyczerpujący plan dnia, milion sprawunków, prace domowe, spotkania towarzyskie, a może także obowiązki rodzinne – takie tempo naprawdę potrafi pożreć całą energię. Kiedy przychodzi pora obiadowa, masz ochotę na zamówienie pizzy albo odgrzanie wcześniej przygotowanych i zamrożonych krokietów. Oczywiście wiesz, że takie rozwiązania mają zły wpływ na Twoje zdrowie – ale naprawdę nie masz czasu na nic innego. A jednak nawet zdrowy lunch można przygotować w mniej niż pół godziny. Trudno w to uwierzyć? Spróbuj poniższych przepisów!
Ilość przeznaczona dla dwóch osób.
Smażony ryż w zdrowym stylu
Smażony ryż to nieco bardziej egzotyczne danie, które jest gotowe zaledwie w kilka minut. Smak, do którego nie jesteś przyzwyczajona, z pewnością zrobi na Tobie wrażenie. Przepis sprawdzi się doskonale także, jeśli chcesz wykorzystać resztki ryżu z poprzedniego dnia.
Składniki:
• filiżanka ugotowanego brązowego ryżu (można ugotować go dzień wcześniej lub wykorzystać ryż pozostały z innego dania);
• dwa jajka;
• filiżanka warzyw (wykorzystaj wszystko, co znajdziesz w lodówce, ryż doskonale komponuje się z groszkiem, marchewkami, cukinią, szpinakiem oraz papryką);
• przyprawy (sos sojowy, czosnek, imbir, czerwona papryczka…).
Przygotowanie:
• rozbij jajka do miseczki i rozbełtaj je;
• na małej patelni usmaż warzywa;
• dodaj ugotowany ryż do warzyw, dobrze wymieszaj i dodaj 3-4 łyżki wody;
• przykryj patelnię i smaż na niewielkim ogniu przez 2 minuty;
• dodaj jajka, wymieszaj je z ryżem i warzywami i smaż do momentu ścięcia się białka i żółtka;
• dodaj sos sojowy i inne przyprawy.
Zupa-krem z dyni
Zupa-krem to doskonały sposób na lekki i zdrowy posiłek, a co więcej, można je przyrządzić naprawdę szybko. Latem chętniej wybierzesz chłodniki, dlatego możesz je przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce – następnego dnia możesz je od razu zaserwować. Możesz do nich dodać także kawałek świeżego chleba lub sałatkę.
Składniki:
• 400 g dyni;
• pół cebuli;
• łyżka oliwy z oliwek;
• 100 ml kwaśnej śmietanki;
• bulion.
Przygotowanie:
• oczyść dynię i pokrój ją w małą kostkę, posiekaj cebulę;
• podgrzej oliwę w głębokim garnku; na rozgrzany tłuszcz wrzuć najpierw cebulę, potem kawałki dyni;
• w oddzielnym garnku doprowadź bulion do wrzenia;
• zalej bulionem mieszankę dyni i cebuli;
• poczekaj do momentu zagotowania się zupy, potem gotuj ją na wolnym ogniu ok. 20 minut;
• zmiksuj składniki przy użyciu ręcznego blendera;
• na koniec dodaj sól, pieprz i kwaśną śmietankę.
Quesadilla
Tradycyjne meksykańskie danie, które rozjaśni mroki Twych kulinarnych przyzwyczajeń. Ten niezwykle szybki w przyrządzeniu przysmak ma jedną niewątpliwą zaletę: podczas jego przygotowywania możesz wykorzystać niemal wszystko, co znajduje się w Twojej lodówce.
Składniki:
• 4 pełnopszenne tortille;
• 4 łyżki oliwy z oliwek;
• miesczka startego sera (wybierz swój ulubiony gatunek);
• miseczka ugotowanych lub usmażonych warzyw (możesz wykorzystać wszystko, co znajdziesz w lodówce);
• tuńczyk z puszki, paczka wędzonego łososia lub grillowany kurczak (ponownie, możesz użyć resztek z poprzedniego dnia);
• przyprawy, które lubisz.
Przygotowanie:
• wlej łyżkę oliwy na patelnię, usmaż na niej tortillę;
• równomiernie posyp tortillę tartym serem;
• połóż warzywa oraz tuńczyka, łososia lub kurczaka na tartym serze pokrywającym tortillę;
• posyp składniki kolejną warstwą tartego sera;
• przykryj wszystko kolejną tortillą i polej ją równomiernie łyżką oliwy z oliwek;
• gdy dolna tortilla jest złotobrązowa, ostrożnie przełóż danie na drugą stronę;
• podziel quesadillę na 4 części i podawaj.
Szybka zapiekanka pasterska
Zapiekanka pasterska to bardzo popularne i pyszne danie, ale jego przygotowanie wymaga wiele czasu. Jeśli chcesz zrobić szybką i zdrową wersję tego dania, wykorzystaj następujący przepis:
Składniki:
• 0,5 kilograma dowolnego mięsa mieloneg;
• duża cebula;
• dwie łodygi selera;
• cztery marchewki;
• dwie cukinie;
• łyżka oliwy z oliwek;
• przyprawy, które lubisz.
Przygotowanie:
• obierz cebulę, selera i marchewki, pokrój je na małe kawałki;
• wlej łyżkę oliwy na dużą patelnię, podsmaż na niej pokrojone warzywa, dodawszy do nich szczyptę soli;
• po około 3 minutach dodaj mięso mielone i rozdrobnij je przy użyciu łyżki lub widelca;
• po około 5 minutach dodaj pokrojoną cukinię;
• przykryj patelnię i smaż potrawę na wolnym ogniu do momentu, w którym warzywa będa miękkie, a mięso – usmażone;
• podawaj danie z kromką pszennego pieczywa.
Łosoś na parze w kremowym sosie
Ryby nie goszczą zbyt często w naszym jadłospisie, lecz należy pamiętać, że zbilansowana dieta powinna zawierać możliwie najwięcej rybiego mięsa. Łosoś jest jedną z najzdrowszych ryb, dlatego też poniższy przepis stanowi eksplozję smaku i zdrowia jednocześnie. To doskonały pomysł, jeśli masz ochotę na nieco bardziej odświętny posiłek, ale nie masz czasu na jego przygotowanie.
Składniki:
• 2 filety z łososia bez skóry;
• 0,5 kieliszka białego wytrawnego wina;
• łyżka oliwy z oliwek;
• mała cebula szalotka;
• łyżka soku z cytryny;
• 2 łyżki kaparów;
• 0,5 szklanki kwaśnej śmietanki;
• posiekany koperek;
• szczypta soli.
Przygotowanie:
• Połóż filety z łososia na dużej patelni, dodaj ćwierć litra wina i wodę, tak aby łosoś był zanurzony w płynie;
• gotuj go na średnim ogniu; kiedy płyn zacznie wrzeć, zmniejsz ogień;
• obróć filety i smaż je przez ok. 5 minut, po tym czasie zdejmij patelnię z ognia;
• w małym rondelku rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, dodaj posiekaną szalotkę;
• mieszaj, dopóki szalotka nie rozpuści się, dodaj resztę wina i podgrzej wszystko około 1 minuty;
• dodaj sok z cytryny i kapary i gotuj ok. 1 minuty;
• zdejmij rondelek z ognia i dodaj śmietankę oraz sól;
• połóż łososia na talerzu, polej sosem i udekoruj posiekanym koperkiem.
Sałatka Ravioli
Makaron można niezwykle szybko przygotować, ale nie jest to zbyt zdrowe danie. Jednak jeśli Twój posiłek będzie bazował przede wszystkim na warzywach, a nieco ravioli dodasz jedynie dla wzmocnienia smaku, otrzymasz przepyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu danie, którego trzeba spróbować.
Składniki:
• 150 g ravioli z serem;
• kilka liści sałaty;
• mała czerwona papryczka;
• mały pomidor;
• starta marchewka;
• 2 ząbki czosnku;
• ocet winny, oliwa z oliwek, sól i pieprz;
• bazylia, oregano, koperek.
Przygotowanie:
• ugotuj ravioli zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, lecz nie używaj soli ani oliwy;
• odsącz ugotowane ravioli i przepłucz je zimną wodą;
• umyj sałatę i ułóż ją na talerzu;
• umyj papryczkę i pomidora, obierz ze skórki i pokrój na małe cząstki;
• na sałacie połóż ravioli, papryczkę, pomidora, marchewkę i zioła;
• sos zrobisz z połączenia octu winnego, odrobiny wody, oliwy z oliwek, odrobiny cukru, czosnku i czarnego pieprzu. Tak wykonanym dressingiem polej sałatkę.