Zazwyczaj nie wyobrażamy sobie śniadania bez chrupiącej bagietki bądź czerstwej kromki chleba. Pieczywo jest jednym z podstawowych składników diety każdego z nas. Sprawdź, jaki jego rodzaj jest najlepszy dla Ciebie?
Ważny jest,, jaki rodzaj pieczywa spożywamy, gdyż dostarcza nam ono nie tylko węglowodanów, ale też witamin z grupy B oraz cennego dla prawidłowego trawienia błonnika.
Rodzaje pieczywa
Spożycie pieczywa w Polsce jest jednym z największych na świecie!
W naszym kraju produkuje się sześć rodzajów pieczywa.
- Zwykłe – np. chleb pszenny, chleb razowy, chleb pszenny lekki, bułki, chleb graham, bułki grahamki, bagietki
- Wyborowe – np. rogale, kajzerki, chleb tostowy, bułki do hot dogów
- Półcukiernicze – np. rogale maślane, chałwy, bułki maślane, drożdżówki
- Żytnie – chleb żytni – np. razowy, pełnoziarnisty, razowy na miodzie, razowy z pestkami
- Mieszane – np. chleb wiejski, słonecznikowy, z soją, kaszubski, mleczny
- Dietetyczne – np. bezglutenowe z mąki gryczanej lub ryżowej, niskosodowe, niskokaloryczne z błonnikiem
Jak wybrać odpowiednie pieczywo?
Według dietetyków, spożywanie rozmaitych rodzajów pieczywa sprzyja dostarczaniu organizmowi wielu składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie błonnik spełnia bardzo ważną rolę – jest jak miotełka oczyszczająca jelita i regulująca trawienie.
- Pieczywo z dodatkiem wszelkich nasion np. słonecznika, dyni, sezam lub soi jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i soli mineralnych , zatem powinno częściej gościć na naszych stołach.
- Dzieci i osoby nietolerujące chleba razowego, powinny spożywać chleb typu graham bądź bułeczki grahamki.
- Nie powinno się nagminnie spożywać chleba o przedłużonej dacie ważności np. popularnego chleba tostowego oraz pieczywa zawierającego konserwanty i polepszacze.
- Osoby chorujące na celiakię, odchudzające się lub z nadciśnieniem tętniczym, powinny sięgnąć po pieczywo dietetyczne.