Pakowanie próżniowe znane jest już od wielu lat. Do tej pory zarezerwowane było jedynie dla producentów żywności, ale ktoś wpadł na pomysł dlaczego nie udostępnić tej techniki zwykłemu Kowalskiemu? Na początku pamiętam na allegro można było kupić worki do próżniowego pakowania odzieży. Wkładało się po prostu ciuchy do worka, podłączało odkurzacz i worek zmniejszał swoją objętość. Przy pakowaniu żywności nie chodzi o zmniejszenie objętości woreczka a o pozbycie się powietrza wewnątrz. Powietrze bowiem przyspiesza rozkład żywności, a w warunkach próżniowych zachowuje ona swoją świeżość kilkukrotnie dłużej.
Pakowanie próżniowe można zastosować w przypadku całej masy produktów. Woreczki nadają się do przechowywania świeżego i gotowanego mięsa, ryb, sera, chleba, owoców i warzyw. Utrzymują świeżość produktów bogatych w tłuszcz i olej, a także produktów sypkich czy soczystych. Nadmiar wilgoci można odsączyć dołączoną do zestawu pompką. W zestawie do pakowania próżniowego Nova, nie używamy tradycyjnego odkurzacza, a jedynie jego mniejszego odpowiednika, który moc ssania ma na poziomie 8l/min a podciśnienie, które wytwarza to 0,8b. Ten mini odkurzacz może pracować zasilany z sieci lub z baterii. W zestawie znajdziemy również 35 worków próżniowych różnej wielkości. Produkty zapakowane w szczelne woreczki nie wysychają i nie twardnieją. Woreczki zapobiegają również przedostawaniu się zapachów. Od nas ten zestaw dostaje mocne 4 gwiazdki.
Barany! HAHAHA a nie pomyśleliście żeby wsadzić żywność do zamrażarki i mieć spokój na pół roku a nie kupywać jakieś worki z odkurzaczem??? Ręce mi opadajo
Jak długo wytrzymuje mięso w takim opakowaniu? Np. pierś z kurczaka?
Piszą, że do 10 razy dłużej niż normalnie. Niech to będzie 5 razy dłużej, to skoro pierś wytrzymuje ok 4 dni to by wychodziło, że 20 dni w opakowaniu próżniowym.
Nie napisaliście jeszcze jednej ważnej funkcji pakowania próżniowego. Otóż opóźnia ono proces starzenia, dlatego niektóry przechowują tak numizmaty, a nawet komiksy.
Tak, ale od czego są uważni czytelnicy:)